Cât de puțin vor să muncească românii: locurile libere de muncă au explodat la ANOFM

de: Ozana Mazilu
24 09. 2021

Există multe locuri de muncă libere în țara noastră. Acest lucru ne arată cât de puțin vor să muncească românii. Iată ce spun datele oficiale.

Datele oficiale de la ANOFM arată că un număr de 25.753 de locuri de muncă erau disponibile la nivel naţional, miercuri, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Cele mai multe locuri de muncă aflate în evidenţele ANOFM sunt oferite pentru poziţiile de muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (1.744), lucrător comercial (1.591), manipulant mărfuri (854) și muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (820).

De asemenea, joburi vacante există și ca agent de securitate (742), agent de vânzări (696), muncitor necalificat în industria confecţiilor (676) și asistent personal al persoanei cu handicap grav (528). Se pare că ducem lipsă și de  confecţioneri-asamblor articole din textile (466), dar și de operatori confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice (460).

Surpriza cea mai mare este că, dintre cele 25.753 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 1.748 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (analist servicii client, manager proiect, inginer mechanic, inginer producţie, programator etc). De asemenea, 6.702 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrător commercial, casier, electrician de întreţinere şi reparaţii, agent de securitate, vânzător etc).

Oferta locurilor de muncă vacante la nivel naţional poate fi accesată pe site-ul ANOFM. Astfel, persoanele interesate să ocupe un loc de muncă în Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând site-ul ANOFM, la secţiunea EURES.

Românii nu vor să muncească, iar cei mai mulți nu vor avea ocazia: anunțul autorităților pentru 2021

România se confruntă cu o criză masivă a muncitorilor. Avem foarte multe locuri de muncă și nu vrea nimeni să le ocupe. În consecință, vom ajunge să importăm și mai mulți muncitori în 2021 din afara spațiului european, filipinezi, chinezi și alții.

Pentru bine românilor care vor să muncească, autoritățile române impun la nivel național un număr destul de bine definit pentru ca piața să nu fie saturată de muncitori străini. Din păcate, Guvernul tocmai a dublat numărul cu pricina din cauza unei crize masive de personal ce pare să nu mai poată fi satisfăcută de către români.